EXIT Festival 2022

Dit festival is ruim twintig jaar geleden begonnen als een studentenprotest en bedoeld voor liefhebbers van allerlei muziekgenres. Ook in 2022 is dit nog steeds het geval. Zo komen er grote elektronische namen langs om te draaien, maar komen er ook artiesten van de genres rock, punk en metal. Ook dit jaar komen er weer enkele wereldartiesten langs, met grote namen zoals Afrojack, Nick Cave & The Bad Seeds, Maceo Plex, Jax Jones, Iggy Azalea, Shouse en Sepultura. Qua Nederlandse artiesten komen naast Afrojack, artiesten zoals Reinier Zonneveld, NOISIA en Satori (Servisch/Nederlands) langs.

Vorig jaar vierde het EXIT-festival haar 20e verjaardag en dat deed het in de stijl van het studentenprotest waar het ooit mee begon. Ondanks verschillende maatregelen kon het festival namelijk toch door gaan. De ‘comeback’ van EXIT werd in die periode bekroond als één van de eerste grootste festivals ter wereld die toch door kon gaan.

Ook populair bij grote artiesten

Hoe artiesten een festival beleven is een goede graadmeter om te zien of een festival de moeite waard is om te bezoeken, zeker als je nogal wat kilometers moet afleggen naar het buitenland. Bij EXIT zit dit helemaal goed. Zo zijn er verhalen van Skrillex die spontaan besloot langer te blijven omdat hij de sfeer op het festival zo geweldig vond. Volgens de Amerikaanse dj is EXIT zelfs het beste festival van Europa. Ook The Prodigy was een groot liefhebber van EXIT en kwam er ieder jaar weer graag opnieuw optreden. Dit had ook een historische lading omdat The Prodigy ook in 1995 kwam optreden, toen er vanwege de oorlog weinig artiesten naar Servië kwamen. Omdat The Prodigy ze toen niet in de steek liet, is er een hechte band ontstaan tussen hen en het festival. Iets wat dus niet alleen met bezoekers gebeurt, maar ook met vele artiesten op de line-up.

plakat_lineup_EXIT-2k22

Artiesten van verschillende genres

Het bijzondere aan het EXIT festival is dat er vele genres samenkomen. Zo is er ook aparte punk/metal-beweging op het festival te vinden. Van opkomende lokale bands tot de grootste namen zoals Slayer, Apocalyptica en Sabaton. Erg divers en voor ieder wat wils.

Wat kunnen we allemaal verwachten? Want naast de elektronische muziek van topartiesten als Afro Jack en Calvin Harris komt ook de Duitser Boris Brejcha die zijn melodische techno aan de man brengt terwijl hij een opvallend masker draagt of Reinier Zonneveld die bekend staat om zijn ijzersterke livesets. Verder zijn er naast de grote namen ook genoeg – voor ons onbekende – artiesten die jou gaan voorzien van de beste beats en lekkere deuntjes. Wij laten ons verrassen wat EXIT voor ons in petto heeft.

Locatie, datum en tickets

Het EXIT Festival is een jaarlijks terugkerend muziekfestival dat wordt gehouden in het Fort van Petrovaradin in de Servische stad Novi Sad. Het festival duurt vier dagen en is het grootste popfestival van de Balkan. Het fort waar het festival plaats vindt beschikt over vele ondergrondse tunnels en staat onder bescherming van de Republiek Servië. Een toffe locatie wat in combinatie met de artiesten een ervaring is om niet te vergeten.

Na het zien van de line-up met artiesten, en de bijkomstigheden van het festival is de kans groot dat er al wat kriebels zijn ontstaan. Dus, wil jij EXIT Festival 2022 niet missen? Op de website van EXIT Festival zijn kaarten te koop, online tot 4 juli. Hier kan je single tickets, maar ook weekenders halen. Wie weet zien we jou van 7 t/m 10 juli wel in Servië!

Alvast in de stemming komen? Bekijk hier dan de aftermovie van de editie van vorig jaar: