De zogenoemde burn-outmaatschappij is iets van de afgelopen jaren. Vroeger bestond dit niet. Vroeger werden mensen fysiek ziek, door het krijgen van de mazelen of de pest. Tegenwoordig zijn we door een leger aan medicijnen bestand tegen al het kwaad. Toch houden we één zwakke plek: onze mentale toestand.

Wat houdt het in?

Het begrip ‘burn-out’ is begin jaren zeventig door de Amerikaanse psychoanalyticus H. J. Freudenberger in het leven geroepen. Een burn-out wordt gedefinieerd als het gevoel emotioneel opgebrand te zijn en geen energie of motivatie meer op te kunnen brengen voor je werk. Het is een uitputtingsreactie op stress. Bij een burn-out gaat het er niet alleen om dat je mentaal uitgeput bent. Het gaat gepaard met gevoelens van frustratie en bedrukking, omdat je meer wil dan je aankan, maar je toch je verantwoordelijkheden wilt nakomen. Daarbij heb je het gevoel dat je faalt en niet aan verwachtingen voldoet.

man man burnouyt

Drie belangrijkste oorzaken

Het gevaar bij een burn-out is dat je het nooit gelijk doorhebt. Het begint met enthousiasme en betrokkenheid, wat langzaam omslaat in stress en overbelasting. Er zijn drie belangrijke oorzaken van overspanning. De eerste is dat de nadruk meer ligt op hoofdarbeid dan ooit tevoren. Hoe handarbeid altijd een grote rol gespeeld heeft in de maatschappij,  worden alle handelingen nu gedigitaliseerd. Daarnaast wordt het werk intensiever en neemt de druk toe, waardoor grenzen constant verlegd worden. Tot slot stappen we van de 9 tot 17-mentaliteit af en verwachten werkgevers meer inzet. Thuis nog even een opdracht afmaken of een mailtje beantwoorden is heel normaal geworden.

Jonge werknemers

De beroepen waarin een burn-out het meeste voorkomt, zijn luchtverkeersleiders, docenten en handelaars. Overspanning komt veel voor bij werk waar contact met anderen centraal staat. Een burn-out komt verder opvallend vaak voor bij jonge werknemers, blijkt uit onderzoek van het Nederlandse SKB. Energie wordt  juist gehaald uit erkenning, het verrichten van afwisselend werk en een inspirerende leidinggevende.

burnout man man

Om een burn-out te voorkomen, is het belangrijk toe te geven aan je gevoel. Dit betekent niet dat jij gelijk ziek hoeft te melden wanneer je een nachtje te weinig slaap hebt gepakt, maar voel jij je al langere tijd emotioneel instabiel, probeer dan eens te onderzoeken waar dit vandaan komt. Ga niet altijd over je grenzen heen, omdat je je hier toch alleen maar slecht over gaat voelen. Pak die rust voor jezelf.