Werk. Voor velen toch niet de grootste hobby. In het begin geef je nog niet toe dat je het drama vindt. Dan ontstaat ergernis. Je vraagt om opslag om de pijn enigszins te verzachten. Werkt niet. Je geeft toe: je vindt je werk echt niet leuk. Je haalt er totaal nul voldoening uit.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dit fenomeen. Je werk zelf, je collega’s of zelfs je persoonlijke situatie buiten werk. Het is eigenlijk schokkend dat meer dan vijftig procent van de werkende mens aangeeft niet tevreden te zijn met het werk. Het is nogal bizar dat zo weinig mensen belanden bij het werk dat ze daadwerkelijk willen, waar ze gelukkig van worden en energie uit halen.

Stap één in het zoeken van de oplossing is te achterhalen waar het probleem precies zit. We benoemen vijf oorzaken waardoor jij mogelijk niet gelukkig wordt van het werk dat je veertig uur per werk uitvoert.

Er ontbreekt passie

Als je weinig passie voelt bij je werk, vraag jezelf dan eens af hoe goed je erin bent. Beantwoord deze zo eerlijk mogelijk. Dat kan hard overkomen, maar geeft wel inzichten. Bedenk wel dat passie kan groeien en je steeds vaardiger kan worden in een vak. Echter, dit hoeft niet het geval te zijn. Je kan goed zijn in je werk en toch iedere dag weer met tegenzin naar je werk gaan. Mocht dit zo zijn, zoek naar de onderliggende oorzaak. Soms is deze simpel: als je weinig passie haalt uit je werk, ga dan op zoek naar werk waar je wel voldoening uit denkt te halen. En niet onbelangrijk: wat ook nog betaalt.

Het kan ook nog zo zijn dat je wel met gepassioneerd bent over je werk, maar er alsnog niet blij van wordt. Dan wordt het een lastiger verhaal. Welke factoren spelen hierin een rol? Praat met mensen om je heen. Weet je wat de oorzaak is, zijn ze dan op te lossen? Zo niet, misschien is het dan alsnog tijd om verder te zoeken.

Je daagt jezelf niet uit

Banen zijn net relaties. Als iets kan fungeren als een doorn in het oog is het verveling. Zowel bij relaties als bij werk moet je constant uitgedaagd worden om het beste uit jezelf te halen en uit de ander. Deze motivatie moet intrinsiek zijn. Jij moet jezelf willen uitdagen. Het uiterste uit jezelf durven en willen te halen.

Het druk hebben betekent nog niet dat je niet verveeld bent. Je werk kan interessant zijn, maar hoeft nog niet uitdagend te zijn. Het maken van carrière draait om leren, vooruitgang en verandering. Niet om stagnatie.

Stroeve omgang met collega’s

Soms neemt de sfeer op de werkvloer je even terug naar de middelbare school. Waar groepjes werden gevormd, mensen werden buitengesloten en werd geroddeld. Het gevoel dat collega’s je niet mogen zonder reden, of andersom, zullen sommigen vast ervaren. Hopelijk ben je geen persoon die anderen zwart maakt. Dit zal de vriendschappelijkheid op de werkvloer niet bevorderen.

En als het op werk vijandig aanvoelt, kan je twee dingen doen. Je kan de desbetreffende collega’s op hun gedrag aanspreken, vragen wat er aan de hand is, en dit gezamenlijk oplossen. Of als je organisatiecultuur zo naar de knoppen is en je bent niet in staat er iets aan te doen, accepteer dit en ga verder. Laat jezelf in ieder geval nooit meeslepen in de misère.

Weinig zicht op groei

Je salaris is fijn, je collega’s zijn best relax en het werk is best oké. Klinkt goed, tot je het idee krijgt dat je blijft hangen.

Deze perceptie kan ontstaan doordat jij het gevoel hebt dat je meer werkt, maar hier weinig voor terugziet. Of misschien ben je al aan de top, maar is het uitzicht daar toch niet zo mooi als je had gehoopt. Mensen worden blij van progressie. Wij willen leren. En mocht je hierin geen verbetering zien, wees eerlijk en ga op zoek naar een plek die je wel die uitdaging biedt. Iets dat niet slecht is, hoeft niet persé goed te zijn.

 

werktevredenheid

Gemaakt voor meer

Soms mag je best arrogant zijn. Je bent ergens goed in en je weet het. Of je weet het niet, maar is het wel zo. Misschien ben je redelijk content met je huidige baan, maar heb je nooit hoger durven te reiken of er niet bij stil gestaan.

Misschien ben je wel bagger slecht in je functie en snap je eigenlijk niet goed waarom. Dit kan zijn omdat je niet op de juiste plek zit. Je bezit wellicht vaardigheden die andere collega’s niet hebben, alleen komen deze niet tot uiting binnen jouw huidige positie. Het hoeft bijvoorbeeld niet zo te zijn dat topwerknemers altijd geschikt zijn voor managementfuncties.

Kleineer jezelf niet. Dat je denkt niet goed te zijn in je werk, ligt er waarschijnlijk niet aan dat je niet slim, gedisciplineerd of betrouwbaar genoeg bent. Nee, misschien is het gewoon niet jouw plek om het uiterste uit jezelf te kunnen halen.