Heb je genoeg aan een perfecte zee om te surfen, verse vis van de bewoners en een gezellig hotel direct aan een van de authentieke stranden? Pak dan je spullen en ga naar de oostkust van Sri Lanka. Dit gebied beschikt over vele ongerepte kustgebieden en er is nog niet veel toerisme. Dus wil je genieten van het prachtige gebied, de lieve bevolking en af en toe ontsnappen naar de bruisende steden? Dan is de oostkust van Sri Lanka de ideale plek en dit zijn de dingen die je niet mag overslaan.

Surfen op Arugam Bay

Arugam Bay is een vissersdorpje aan de oostkust van Sri Lanka en het staat bekend om zijn perfecte golven voor de surfliefhebbers. Aan de kust liggen gekleurde bootjes die je meenemen op vistour, waarna je de vis die je zelf hebt gevangen kunt opeten in een van de lokale restaurants. April tot en met september zijn de beste maanden om te surfen en er zijn plekken voor gevorderden, maar ook voor beginners. Je surfplank kun je huren, surflessen nemen of deelnemen aan een van de trips naar de meer afgelegen stukken strand. In Arugam Bay hangt een laid back sfeertje, iedereen is ontspannen. Er zijn verschillende surfscholen en barretjes te vinden die in de avond tot leven komen en waar je oneindig kunt dansen en kunt genieten van de prachtige zonsondergang die dit gebied rijk is. In Arugam Bay vind je al verblijfplaatsen vanaf €14,-. Wanneer je in Arugam Bay bent, is het een aanrader om met de trein naar het kleine bergdorpje Ella te reizen. Deze treinreis staat bekend als een van de mooiste van de wereld. In het dorpje zelf geniet je van de bijzondere wandeltochten, de ontspannen sfeer en het heerlijke eten. Tijdens een van deze wandeltochten kom je langs de Ravana waterval, een 25 meter hoge waterval waar je veel locals tegenkomt die onderaan deze waterval hun kleding wassen en in het weekend relaxen. Vanaf Arugam Bay ben je in ruim 3 uur bij het Yala National Park, de beste plek om luipaarden in het wild te spotten.

Wide angle image of tropical beach in the afternoon.

Goudgele stranden en cultuur in Trincomalee

Trincomalee is de havenstad gelegen in het noorden van de oostkust van Sri Lanka. De stad is gelegen op een schiereiland en hierdoor beschikt het over een van ’s werelds grootste natuurlijke havens. De stad heeft een rijke historie, verschillende Europese landen vochten om deze stad, omdat de haven van strategisch belang was. Onder andere Portugal, Frankrijk, maar ook Nederland zijn eigenaar geweest van de stad. Trincomalee staat bekend om zijn culturele bezienswaardigheden en zijn goudgele stranden. Fort Frederick is een van deze bezienswaardigheden, een fort dat in de 17e eeuw door de Portugezen werd gebouwd en 16 jaar later door Nederland werd veroverd, waardoor de Nederlandse invloeden goed te zien zijn. Vlakbij Fort Frederick ligt de Hindoeïstische tempel Koneswaran, een kleurrijke tempel met overal Boeddhabeelden. Naast deze bezienswaardigheden staat Trincomalee bekend om zijn stranden, waarvan de mooiste toch wel Nilaveli en Uppuveli zijn die binnen een half uurtje te bereiken zijn met de tuk tuk taxi’s. Nilaveli beschikt over een breed zandstrand, palmbomen aan de rand, een helderblauwe zee, een tropisch eilandje genaamd Pigeon Island net voor de kust en de toeristen zijn er op één hand te tellen. Pigeon Island beschikt over een van de best bewaarde koraalriffen van Sri Lanka en heeft zijn naam te danken aan de broedplaats voor trekvogels.

The giant statue of god Shiva at Koneswaram temple of Trincomalee, Sri Lanka.

Zingende vissen in Batticaloa

Batticaloa is de levendige, oude hoofdstad van de Oostelijke Provincie van Sri Lanka. De stad ligt op een eiland in een lagune, die door een zandige landtong van de oceaan is gescheiden. In sommige nachten tussen april en september varen vissers tijdens volle maan naar het midden van deze lagune waar ze hun roeispaan in het water laten zakken. Met een oor op het uiteinde van de roeispaan luisteren ze naar het mysterieuze geluid dat uit het water komt, wat ook wel de ‘zingende vissen’ worden genoemd. Om het geluid te horen kun je ook de Kalladu-brug beklimmen. In Batticaloa gingen de eerste Hollanders aan land, wat je terug kunt zien aan het fort, vlakbij het centrum van de stad. Vanaf de verdedigingsmuren van het fort heb je een goed zicht op de omringende lagunes. Plan gewoon een dag in om rond te lopen in deze stad en laat je inspireren door de lokale bevolking. Kijk hoe ze alles met de hand maken, ga langs bij een buurtwinkel, zie de schoolmeisjes in hun rode jurkjes langs fietsen, kijk uit dat je niet omver wordt gereden door de vele tuk tuk’s of ga een dagje mee vissen met de lokale bevolking.

Batticaloa, Sri Lanka - June 25, 2014: Traditional fisherman in Palameenmadu beach, Sri Lanka. They are resting after fishing sitting in sand.

Sri Lanka is met zijn ongerepte natuur, bijzondere dieren, het lekkerste eten en de mooiste stranden toch wel dé bestemming voor je droomreis. Wil je nog meer van deze indrukwekkende goudgele stranden met heldere zeeën zien? Op de Gili eilanden zijn deze te vinden dus check ook even onze vorige MAN MAN reisinspiratie #10: Ontdek de parels van Indonesië, de Gili Eilanden.