Klein

Het kan lastig zijn om een goed passend pak te vinden wanneer je klein van postuur bent. Gelukkig bieden veel retailers en merken kortere versies van zijn pakken aan. Wanneer je voor een kortere colbert gaat, zorgt dit voor een verlengend geheel. De diepe V-hals zorgt ervoor dat je torso langer lijkt. Laat een stuk van je blouse onder de mouwen van je jasje uitkomen, hierdoor lijken je armen langer. Vermijd riemen, hierdoor lijkt het alsof je lichaam in tweeën is gesplitst en dit zal er alleen maar voor zorgen dat je kleiner lijkt. Ga voor een nette, tapered fit trouser en draag hem iets hoger op de heup, waardoor je lengte toevoegt.

pak 2

Groot

Mannen in deze categorie hebben het tegenovergestelde dan kleine mannen. De kunst is om de ruimte tussen je schouders en je voeten te verkleinen. Zorg dat je colbert aan de wat langere kant is, zodat je blouse er niet onderuit komt. Dit maakt je alleen maar langer. Laat het minimale van de blouse bij de mouwen onder het colbertje uitkomen. Breek de lengte van een pak door het dragen van patronen, zoals een grote ruit. Een pochet helpt om de ruimte te vullen. Vermijdt ‘hoog water’. De broek moet eindigen op de schoenen, anders lijkt het al snel dat je te groot bent voor het pak.

Groot

Smal

Mannen met een smalle bouw delen sommige problemen met kleine mannen, maar vooral met grote mannen. Het doel is om wat ‘gewicht’ toe te voegen. Door voor een colbert met schoudervullingen te gaan zal de V-vorm van je torso geaccentueerd worden, maar let op dat je dit niet overdrijft. Houd in de gaten dat alles in proportie blijft. Kies voor drukke patronen zoals ruiten, hierdoor zul je breder ogen. Een double-breasted jasje helpt bij het vullen van de schouders en de borst, doordat de knopen meer naar de zijkant zitten in plaats van in het midden. Een geplooide broek zorgt ervoor dat je smalle benen niet zo opvallen.

Slank

Breed

De bredere man moet ongeveer hetzelfde advies aanhouden als de kleine man. Wanneer je een brede lichaamsbouw hebt, moet je proberen te voorkomen dit op te kroppen. Vermijd grote ruiten, omdat dit je korter maakt. Subtiele, dunne strepen of een effen kleur zorgen voor een lange lijn. Met een colbert met twee knopen onder elkaar creëer je lengte. Laat je jasje bij de zij innemen, zodat dit gedeelte smaller lijkt. Het is belangrijk dat het pak nauw aansluit en dat je zwaardere stoffen vermijdt, dit voegt alleen maar gewicht toe.

 

breed

Atletisch

Waarschijnlijk heb je hard gewerkt om deze atletische bouw te krijgen, of je hebt gewoon geluk, maar dit wil je natuurlijk laten zien. De atletische bouw is de ideale bouw voor een pak. Het is een kwestie van proportie, het is belangrijk de juiste balans te vinden tussen een broek die je niet te smal bij de heupen maakt en een colbert die je niet te breed bij de schouders maakt. Schoudervulling is dus sowieso niet nodig. Voor een speelser effect kan je de broek net iets korter dragen met een cleane sok eronder.

athletisch

Als je dan het perfecte pak voor jouw lichaamsbouw hebt gevonden, houd dan bij het dragen ervan rekening met de stijlregels waar iedere man zich aan dient te houden.