Perfectie?

Ideeën komen bijna perfect op in je hoofd. Maar hoe vaak worden deze net zo perfect in de praktijk gebracht? In de praktijk spelen factoren als geld, belanghebbende partijen of een gebrek aan middelen en tijd een rol. Juist het vallen en opstaan maakt je werk zo veel sterker, door het bespreken met anderen, ontvangen van feedback en krijgen van inzichten op de momenten dat je het even niet meer ziet zitten. Werk wordt pas echt compleet als het verschillende fases heeft doorlopen, vindt auteur Scott Berkun.

“The great surprise for people with good ideas is the gap between how an idea feels in their mind and how it feels when they put the idea to work.”

Zonder risico

Veel mensen ervaren angst wanneer zij op het punt staan hun ideeën om te zetten in realiteit. Het werk wordt ineens een stuk serieuzer en daar komen serieuze getallen en consequenties bij kijken. Creatief zijn zonder het risico om vast te lopen, dat willen we allemaal wel. Want niemand vindt het leuk om te falen. Maar uiteindelijk leer je juist van het falen het meeste. Ook als er werk verloren gaat of het allemaal niet zo loopt als gepland.

Laptop computer, crumpled paper balls, notepad, organizer all lie on an office desk. Wooden background. No people.
Laptop computer, crumpled paper balls, notepad, organizer all lie on an office desk. Wooden background. No people.

Grote voorbeelden

We vergeten daarbij al gauw dat anderen ook last hebben van deze struggles. Zie je jouw grote voorbeeld, dan kijk je alleen maar naar het eindresultaat en vergeet je dat de weg hiernaartoe waarschijnlijk helemaal geen eitje geweest is. Ook de grote namen maken fouten en hebben zo hun onzekerheden. Juist zij. Want dat maakt hun creaties herkenbaar, kwetsbaar en toegankelijk.

“Almost all great work is the result of refinement, editing, and steady progress.”

Naar eigen verwachting

Creatievelingen leggen de lat al snel enorm hoog. Dit is waarom het nooit mogelijk zal zijn om aan al je eigen verwachtingen te voldoen, maar besef wel dat het jóuw verwachtingen zijn die niet haalbaar zijn. Niet die van de rest. Eigen werk is nou eenmaal een brijboel van onzekerheden en uitprobeersels en juist het naar buiten brengen van deze brijboel kan waardevol zijn voor jezelf of voor anderen. Simpelweg omdat niemand er wat aan heeft wanneer je jouw werk voor jezelf houdt.

De oplossing? Besef je dat je niet alleen staat in de strijd tegen perfectionisme. Ook al boek je stukje bij beetje vooruitgang, sta hier elke keer weer even bij stil. Zo schrijf jij vanzelf geschiedenis.