Kies de juiste koffie

Dit is (overduidelijk) de basis voor een lekker kopje koffie. Er zijn twee soorten koffiebonen, namelijk de Robusta en de Arabica. De Robusta wordt gezien als de ‘gemiddelde supermarktkoffie’. De Arabica boon staat bekend om een heerlijke verfijnde geur, een zachte, volle smaak en een laag cafeïnegehalte. Ook is de aciditeit (de zuurtegraad) hoger in de Arabica boon. Wat in het geval van koffie juist goed is.

Koffie thuis MAN MAN

Het zetten van het perfecte kopje

Als je werkt met een echte espressomachine zorg je ervoor dat de gemalen koffie gelijkmatig verdeeld wordt over de filterhouder. Dit zorgt voor een optimale extractie. Druk vervolgens de koffie stevig aan en plaats de filterhouder in het apparaat. Schakel het apparaat meteen in! Als je namelijk te lang wacht, zal de koffie verbranden waardoor het een bittere smaak zal krijgen.

De juiste doorlooptijd

Je zal er wellicht nog nooit aan gedacht hebben, maar de doorlooptijd is enorm van belang bij het zetten van de perfecte espresso. Een doorlooptijd van 25 seconden zorgt voor het lekkerste kopje wat jij in tijden zal drinken. Hierdoor ontstaat de perfecte mix: zo zwart zijn als de duivel, zo heet als de hel en zo zoet als de liefde. Een lagere doorlooptijd maakt je koffie slap, terwijl een hogere doorlooptijd je koffie te bitter zal maken. Een goede espresso herken je aan het ‘tijgerprintje’ op de koffie. Het is echter wel van belang dat je goed roert voordat je drinkt. Dit zorgt ervoor dat de smaakelementen goed met elkaar mengen.

Koffie thuis MAN MAN

Hoe maak je een goede cappuccino?

Als je een cappuccino wilt zetten, is het opschuimen van melk een kunst op zich. Echter, oefening baart kunst! Schenk het melkkannetje in tot aan de buik van het schenkstuk. Steek het stoompijmpje schuin in het kannetje en draai hem helemaal open. Laat de melk opkomen en zak langzaam naar beneden. Wanneer de melk pak weg 70 graden Celcius is – en je het kannetje niet meer kan vasthouden – dan draai je stoompijpje weer dicht. Tik het kannetje kort op een vlakke ondergrond en wals vervolgens in een golvende beweging tot alle luchtbelletjes verdwenen zijn en het schuim een mooie glans krijgt. Schenk het melkschuim langzaam over de koffie heen, waarbij je de afstand tussen beiden alsmaar verkleint. Voor het laatste laagje houd je het kopje recht waardoor de bovenlaag aan de binnenzijde mooi wit is en omringd wordt door een bruine rand.

Oefening baart kunst

Bewaren van de koffie

De perfecte koffie bereid je met versgemalen bonen. Zorg ervoor dat je niet meer gebruikt dan dat je nodig hebt voor je kopjes koffie. De kwaliteit van de bonen gaat namelijk flink achteruit als deze in aanmerking komen met lucht. En bewaar het op een koele plaats uit het zonlicht.

DSC07322

Houd je koffiezetapparaat schoon

Elke keer nadat jij het apparaat opnieuw gebruikt, is het een kleine moeite om hem even schoon te maken. Op deze manier voorkom jij dat oude (vebrande) koffie in je kopje terechtkomen. Als je deze restjes namelijk niet verwijdert, kan je koffie een verbrande / bittere smaak krijgen. Na het zetten van een cappuccino is het van belang dat je het schuimpijpje met een natte doek schoon maakt. Ook voordat jij je nieuwe koffie wilt zetten, moet je elke keer de filterhouder reinigen. Dit doe je simpelweg met heet water uit het apparaat. Dit is een kleine moeite met grote impact.

Geen barista skills?

Ook als je geen echte espressomachine hebt, kan je heel gemakkelijk thuis genieten van een perfecte koffie. Met de capsules en machines van de illy Iperespreso lijn word jij met één druk op de knop een echte barista.

Koffie thuis MAN MAN

Naarmate je vaker koffie gaat zetten, rekening houdend met deze tips, zal jij de beste kop koffie thuis maken!