BAUT

Een van de hotspots die zeker een bezoekje waard is, is BAUT. Het concept ontstond in 2012, toen chef Michiel van der Eerde in het oude Paroolgebouw in de Wibautstraat met tijdelijk restaurant BAUT startte. Het idee achter BAUT is om leegstaande panden waar geen bestemming voor is, een nieuw doel te geven. Na het oude Paroolgebouw volgde het concept in een garage, een voormalig V&D pand, een oud gasdistributiestation en in een kantoorpand. Na vijf succesvolle locaties die steeds gekker en groter werden, vestigt het ‘Moving Circus’ BAUT, zoals zij het zelf noemen, zich ditmaal in stadsdeel Amsterdam West. In een oude kapel aan de Spaarndammerstraat kun je bij BAUT terecht voor eten, drinken, muziek en cultuur.

Het oog wil ook wat
Naast goed eten, drinken en muziek wil het oog natuurlijk ook wat. Waar de vorige locaties een meer industriële look and feel hadden, heeft de nieuwe locatie van BAUT een warme, gekke eclectische mix met invloeden uit Barcelona en Parijs. Het interieur is kunstzinnig, spannend en rebelser dan ooit.

Baut Amsterdam

Gerechten
De gerechten bij BAUT zijn prima voor het ‘shared dining’ principe; per tafel kun je een aantal gerechten bestellen om te delen. De zalm met pinda en radijs is een absolute aanrader, evenals de dorade met bloemkool, pastinaak en beurre noisette. Ook de eend met savooiekool, mosterd en pruimen mag je niet vergeten. Naast deze topgerechten is het mogelijk om friet te bestellen die wordt geserveerd met een mosterd mayo waar je ‘U’ tegen zegt. Deze combinatie is zo lekker, dat je hem na het proeven net als ons thuis gaat maken. Voor degenen die liever hun eigen bord willen, is het mogelijk om te kiezen voor een drie-, vier- of vijfgangen BAUT menu. Als je echt wilt genieten, is het mogelijk om een passend wijnarrangementje te nemen naast een van de menu’s of gerechten.

Een bericht gedeeld door BAUT (@bautamsterdam) op


BAUT biedt niet alleen goed eten
Naast het feit dat je bij BAUT terecht kan voor goed eten, is er op deze locatie ook altijd wat te doen. Overdag kan je bij BAUT terecht voor een goede kop koffie of lunch, terwijl ’s avonds de boel transformeert naar een levendige spot voor drankjes. Op de eerste verdieping van het pand is ‘BovenBaut’ te vinden, waar onder meer exposities en evenementen worden georganiseerd. Zo kan je elke woensdag bij BovenBaut terecht voor kunstvertoningen met aansluitend live muziek. Elke vrijdagavond kan je genieten van jazz-, funk- of hiphopmuziek. Je kan dus wel stellen dat een avondje uit bij BAUT geen ‘gewoon’ avondje is.

Een bericht gedeeld door BAUT (@bautamsterdam) op

UMAMI by Han

Nadat UMAMI by Han succesvol zijn deuren opende in Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Beijing (!) en Eindhoven, is ook Amsterdam aan de beurt. UMAMI by Han opende eind vorig jaar al zijn deuren aan de Overtoom in Amsterdam. Dit restaurant is een plek waar Aziatische fusion-gerechten samenkomen met een moderne setting. De gerechten zijn innovatief en van hoog culinair niveau, maar voor een heel betaalbare prijs.

UMAMI

Gezondheid staat centraal
De Han Group, waar UMAMI by Han onder valt, bestaat uit een aantal restaurants die geïnspireerd is door de Chinese Voedingsleer. In de restaurants vormt gezondheid een belangrijk uitgangspunt en wordt een link gelegd tussen oost en west. De keuken maakt gebruik van verse ingrediënten, serveert lichte gerechten en biedt een tal van keuzes uit verschillende soorten verse sappen.

Niks moet, alles kan
Bij het restaurant kan alles, maar moet niks. Zo kan je bij dit restaurant kiezen voor een snelle zakenlunch waar je binnen 40 minuten weer buiten kan staan, een Afternoon Tea waar speciale koffies en theeën worden gecombineerd met heerlijke Aziatische hapjes of een uitgebreid 3-gangen keuzemenu waarbij je met zes deelgerechten per persoon je hele tafel vol hebt staan.

Van Bib Gourmand naar Michelin
Afgelopen jaren is de Han Group bezig geweest om de kwaliteit van UMAMI by Han te verbeteren. Zo kreeg een drietal UMAMI by Han-restaurants al een Bib Gourmand. Een Bib Gourmand is een aanduiding waardoor je weet dat je bij dit restaurant voor een goede prijs een goede maaltijd onder de 35 euro voor een menu van 3-gangen, exclusief dranken, kunt krijgen. De ambities voor de UMAMI by Han vestiging in Amsterdam gaan nog een stapje verder. De eigenaar hoopt deze vestiging namelijk richting Michelin-niveau te tillen. Om dit te bereiken is personeel uit China, dat reeds ervaring hebben opgedaan bij de vestiging in Beijing, overgevlogen naar Amsterdam. Bij UMAMI By Han in onze hoofdstad kan je dus terecht voor kwalitatieve gerechten in een toegankelijke en moderne omgeving.

Gerechten
Naast zoet, zuur, zout en bitter, wordt umami tegenwoordig wetenschappelijk erkend als de vijfde basissmaak. Umami komt voort uit het Japans en betekent letterlijk ‘heerlijke smaak’. Ondanks dat je umami misschien nog niet eerder hebt gehoord, zijn umami-ingrediënten waarschijnlijk wel gerechten die je eerder hebt gehad. Het zijn namelijk gerechten die veelal in de Aziatische keuken worden gebruikt, zoals zalm, paddenstoelen, sojasaus en rijstwijn.

Zo is de eend met selderij, bieslook, hoisin en peperolie een absolute aanrader, evenals de coquilles op een bedje van knolselderijpuree, oestersaus en kumquat. Als nagerecht is de meloen sorbet met een gelei van witte chocolade, amandel en cantaloupe goed te combineren met een Spaanse Moscatel.

ARC.

Een derde en daarmee laatste hotspot die wij aanraden om in april te bezoeken, is ARC.. Dit restaurant is te vinden in het voormalig stadsarchief, een imposante pand in neorenaissance stijl ontworpen door Roelof Kuipers. Deze bevindt zich aan de rand van de Pijp in Amsterdam. ARC. is opgebouwd uit vier verschillende, maar verbonden ruimtes: de bar, een smalle ruimte met hoge tafels, een restaurant en een atrium. Deze verschillende ruimtes zorgen ervoor dat ARC. voor elke gelegenheid een plek heeft, of dit nu is om te borrelen of om uitgebreid te dineren.

Omgedraaide wereld
Onder leiding van chef Sander Klaasen wordt gezocht naar culinaire hoogstandjes en diepgaande gerechten. De Nederlandse keuken heeft zich sinds de VOC-tijd altijd laten inspireren en beïnvloeden door internationale gerechten en ingrediënten. Deze traditie wil Lute doorbreken door ARC. het strijdtoneel te laten zijn van Nederlandse ingrediënten in internationale gerechten – de omgedraaide wereld dus.

Gerechten
Het is de bedoeling dat ARC. een plek wordt waar bestaande technieken uit het archief van Peter Lute en Sander Klaasen opnieuw ontdekt worden. Op die manier kan het restaurant zijn gasten innovatieve gerechten bieden die nergens anders te krijgen zijn. Je kunt bij ARC. verschillende interessante gerechten van de kaart bestellen, zoals scheermes met ”houtskool” biet en kaffir limoen of duif met mais, sambal en winterpostelein. Naast deze ARC. la carte keuzes is er ook een keuze voor een ARC. tastingmenu. Dit is een proeverij van 10 gerechten en amuses waaronder het mooiste uit de keuken van ARC.. Van herondekte klassiekers uit het archief van de chef tot sprankelende nieuwkomers.


Bij ARC. weten ze dat het succes van de avond niet alleen door de gerechten zelf wordt bepaald. Lute noemt het een wisselwerking van eten, dranken, design en service; een setting waarin mensen de ruimte krijgen om uitbundig te genieten. Een samenkomst van de perfecte ingrediënten, zowel op het bord als erbuiten en dat is ook precies wat je bij deze hotspot zal vinden.