Je hoort het zo vaak: “Doe wat je gevoel zegt.” Als je gevoel zegt dat je zonder zekering van de Euromast abseilen wel overleeft, is het wellicht verstandig om hier toch nog een tweede keer over na te denken. Echter, het komt regelmatig voor dat je wél naar je gevoel moet luisteren. Maar ‘wanneer’ is de million dollar question. Misschien helpt het onderstaande.

De dagelijkse storm aan informatie en adviezen die we ontvangen van vrienden, collega’s, familie en vreemden maakt het soms moeilijk om input niet met het brein te verwerken maar met het gevoel. Waarom? Luisteren naar het gevoel duurt soms wat langer, aangezien het vaak bestaat uit onbewuste ervaringen.

Waarom is het zo krachtig? Het antwoord wordt hierboven impliciet gegeven. Op je gevoel afgaan betekent namelijk dat een keuze wordt gemaakt op basis van een catalogus waarin heel veel informatie – vanuit voorgaande ervaringen – staat. Informatie die niet zozeer beschikbaar is aan het oppervlak, maar onbewust zijn verwerkt. Je gevoelscollectie bestaat uit heuristieke shortcuts. Wat? Ervaringen uit het verleden die aan elkaar gerelateerd zijn, waardoor snel keuzes worden gemaakt, zonder hier bewust over na te denken. Een soort reflex. En zoals je misschien weet, zijn keuzes op basis van gevoel vaak juist. Hoe kan je hierop sturen? Zo.

Neem tijd om te reflecteren

keuzes-1

Als jij een beslissing moet maken als resultaat van een bespreking of discussie, geef je zelf even de tijd om keuzes te reflecteren. Dit betekent niet dat je direct een uur moet hardlopen in het park. Trek je een minuutje terug. In stilte.

Mocht de te maken beslissing toch meer impact hebben, trek dan iets langer uit. Zeg de betrokkenen dat je er een nachtje over moet slapen. Zorg wel dat de gesprekspartners een antwoord als deze kunnen verwachten.

Je moet zelf zorgen voor ruimte om te luisteren naar je gevoel. De beste ideeën ontstaan op de momenten dat je het niet verwacht. Onder de douche. Tijdens het eten van Brinta. Op het moment dat je tachtig kilo bankdrukt.

Beperk jezelf

Wij analyseren situaties nogal graag. En dan verschijnen ineens allemaal bomen en raakt dat bos steeds verder op achtergrond. Iedere keer dat je pittige beslissing moet maken, zet jezelf onder druk, en geef jezelf een half uur om deze keuze te maken. Belangrijk hierin is dat je jezelf realiseert dat je voor niemand de keuze maakt, behalve voor jezelf. Het gaat erom waar jij je het beste bij voelt. En door er druk achter te zetten gaat je instinct werken.

Wees bewust van wat je voelt

keuzes-2

Benoem de dingen die je voelt. Door bewust te worden van de dingen die je niet direct kan benoemen en toch je gedrag direct beïnvloeden, zullen keuzes meer doordacht gemaakt worden.

Schrijf successen uit

Instinctief keuzes maken is niet iets waar je zomaar goed in bent. Het is een kwaliteit die door oefening beter kan worden. Noteer daarom de keren dat luisteren naar je gevoel goed heeft uitgepakt. Dit zal je zelfverzekerder maken in het maken van keuzes.

Soms komt het voor dat je in een situatie komt waarvan je denkt: “ja, krijg nou wat, dit heb ik eerder meegemaakt.” Doordat je eerdere ervaringen hebt genoteerd, zal het maken van een keuze makkelijker en sneller gaan.

Ofwel, luister naar je gevoel wanneer je een keuze moet maken. Hoe moeilijk of makkelijk deze ook is.