“We zoeken een communicatieknaller die net afgestuurd is, in bezit is van een helicopter, een duikbrevet heeft en met achttien jaar relevante ervaring! Ben jij de persoon die we zoeken, aarzel niet en stuur ons een bericht!” Zo ziet ongeveer de gemiddelde vacature eruit. Helemaal drama, want jij bent net afgestuurd en hebt buiten een snuffelstage nog nul ervaring. Die droombaan kan je wel op je buik schrijven, denk je. Nou, misschien niet helemaal waar.

In je achterhoofd spookt de gedachte dat er waarschijnlijk tientallen anderen ook op de baan solliciteren, met wellicht meer ervaring dan jij, maakt de drempel alleen maar hoger om toch de stap te ondernemen om wél te solliciteren. Echter, waar een wil is, is een weg. Hieronder een aantal tips om toch kans te maken op de baan die je heel graag wil hebben. Ook zonder achttien jaar ervaring.

Beschrijf relevante vaardigheden en passies

Al ben je sinds je zestiende kassamedewerker bij de C1000 geweest, ook hier kan je vast een ervaring aan koppelen. Je bent bijvoorbeeld een ster in klantenbinding en kunt multitasken als een baas. Ook vanuit je opleiding zijn zeker praktische vaardigheden te benoemen. Bijvoorbeeld dat je een kritische denker bent; koppel hier bepaalde papers aan die je voor je opleiding hebt geschreven.

Doe gerelateerde projecten

Ervaring hoeft niet persé gerelateerd te zijn aan betaald werk. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, het bijhouden van een blog of andere klusjes, zoals projecten voor familie en vrienden (jij organiseert altijd de familiedagen, dus je bent organiserend type).

Of een bijbaan in de horeca. Dat zegt veel over doorzettingsvermogen, structureel kunnen werken en dat je niet vies bent van werken buiten de negen-tot-vijf-uren.

droombaan-2

Schrijf je vaardigheden uit en koppel hier vrij gedetailleerd een voorbeeld aan, bijvoorbeeld: “Leidinggevend. Ik trainde nieuwe werknemers hoe ze productief en gestructureerd te werk konden gaan in het restaurant.”

Zoek naar iets dat jouw manier van werken kenmerkt en onderscheidend maakt van de rest.

Vergeet je emotionele competenties niet

In dit artikel wordt het volgende gesteld: “recruiters selecteren niet op vaardigheid, maar op attitude”. Ok, hele statement. Maar er zit zeker wat in.

Beschrijven mensen jou als creatief? Of optimistisch? Vind jij jezelf een vriendelijk, leergierig en loyaal iemand? Dan heb je soms al een beentje voor op de rest. Recruiters zoeken vaak naar passie, enthousiasme en voorkomen.

Passie laat zien waarom jij de baan liever wilt dan anderen, wat wellicht belangrijker is dan skills. Jouw enthousiasme maakt namelijk dat je met plezier naar je werk gaat. Dat is veel waard. En iets dat je kan expliciet kan laten zien met je voorkomen: lach en straal zelfvertrouwen uit. Geef een goede handdruk. Die eerste indruk is zo belangrijk.

Leef je uit

Het schrijven van een goede motivatiebrief is best taai. Maar een tip die we willen meegeven: je mag jezelf echt verkopen. Dit is je kans om eens te zeggen over jezelf wat je eigenlijk altijd al denkt. Je bent inderdaad het meest geschikt voor die baan en dat weet je.

Belangrijk is wel dat je verhalend schrijft. Noteer eerst je relevante vaardigheden, koppel deze aan de eisen die ze stellen in de vacature en beschrijf vervolgens waarom jij de meest geschikte kandidaat bent. Ook niet te vergeten: geef aan waarom je specifiek voor die organisatie wil werken.

Concluderend: je motivatiebrief geeft de kans om je passie en enthousiasme te uiten en je ervaring een beetje te verbloemen. Wees creatief. Een beetje bluffen mag.