Krakau, Polen

Een stad die vrijwel gespaard is gebleven in de WOII. Hierdoor staan zelfs de oudste gebouwen, uit de 13e eeuw, nog overeind. En dat trekt toeristen, en jou.

De stad heeft het grootste marktplein van de EU: Rynek Glówny. Dit middeleeuwse plein is gevuld met Lakenhallen, cafés en restaurants. De wijk Kazimierz is heel nice: gezellige kleine cafés, galeries en antiekwinkels. De statige gebouwen en het historische karakter van de stad maken het zo aantrekkelijk. O ja, vergeet niet langs het koninklijk kasteel Wawel te gaan.

Wat heel tof is zijn de studentenkelders, die omgetoverd zijn tot cafés en discotheken. Meer underground ga je het niet vinden.

Drie nachten Krakau heb je al vanaf 75 euro.

Vilnius, Litouwen

De stad van de liefde. En dan heb ik niet over de Franse hoofdstad. Nee, Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Litouwen klinkt dan misschien niet zo sexy, Vilnius staat bekend als een schitterende, romantische stad.

Het eten is lekker, de architectuur is prachtig en de inwoners zijn zo aardig dat je bijna op hén verliefd wordt. Daar komen de schitterende middeleeuwse, gotische gebouwen en romantische, pittoreske parkjes nog even bij. Neem die ring maar mee, want je wilt Vilnius ten huwelijk vragen.

En je hebt echt een miljard clubs en plekken om een Litouws biertje te drinken.

Voor de vlucht en drie nachten hotel ben je tussen de twee- en driehonderd euro kwijt.

goedkoop-stedenstrip-3

Riga, Letland

Het lijkt bijna of je in een natuurpark loopt, zoveel groen is er te zien in Riga. Nee, gekkigheid natuurlijk, maar de knusse binnenstad van Riga is wel voorzien van veel groen.

Het loskomen van de Sovjet werd een ‘Zingende Revolutie’. Letterlijk. Letten zingen graag en maken graag muziek. Je wordt dan ook heel jaar entertaint met toffe concerten, festivals en opera’s. Je moet een opera checken in het Nationale Opera Gebouw. Al houd je niet van opera, dan wel van het gebouw. Je weet niet wat je meemaakt.

Drie nachten Riga heb je voor zo’n 250 euro.

goedkoop-stedenstrip-2

Check hier ook waarom de Franse Alpen op jouw to-do-list moeten verschijnen.