1. Begin met hetgeen wat je waardeert

Feedback is enkel effectief wanneer het ontvangen wordt. Om te zorgen dat iemand bereidt is te luisteren zul je moeten beginnen met een eerlijk compliment. Daag jezelf uit om iets persoonlijks te vinden waarin die persoon uitblinkt. Wanneer je een oprecht compliment geeft is iemand sneller geneigd om wat met de daarop volgende feedback te doen.

feedback krijgen ontvangen geven man man

2. Bedenk nog eens goed waarom je deze feedback wilt geven

Check yourself. Waarom wil je iemand op wijzen? Heeft het met je eigen perfectionisme te maken? Dit zijn vragen die jij jezelf moet stellen voordat je iemand erop wijst dat hij iets moet verbeteren. Zorg dat iemand anders nooit de dupe is van jouw onrealistische standaarden.

3. Zeg wat hij anders had kunnen doen

Geef de persoon het voordeel van de twijfel en laat hem weten dat hij het niet express verkeerd heeft gedaan. Probeer met een kalme stem duidelijk te maken wat hij kan doen om de volgende keer wel aan jouw verwachtingen te voldoen.

Startup Stock Photos

4. Leg gedetailleerd uit hoe het anders moet

Dit is het moment dat je concreet moet zijn. Desnoods leg je (opnieuw) stap voor stap uit wat er moet gebeuren. Houd je feedback werk gerelateerd en wijd niet verder uit over iemands persoonlijkheid of karakter. Dit zorgt er namelijk voor dat iemand zich tegen je gaat keren en de feedback enkel langs zich heen laat gaan.

5. Benadruk iemands krachten, wat doet hij/zij wel goed

Om de feedback te laten plakken, kun je het beste positief eindigen. In plaats van dat je terug te komt bij punt #1, ga je nu verder de diepte in. Je richt je op iemands krachten, iets wat je bewondert. Een kracht is iets wat verder gaat dan deze taak of gebeurtenis, een kracht kun je terug zien in alle aspecten van het werk.

Ware leiders respecteren het werk van anderen en proberen de mensen om hun heen te motiveren om sterker en slimmer te worden. Wanneer mensen zich gerespecteerd en uitgedaagd voelen, dan ontstaat er een bepaalde drive die het werkproces verbetert. Hier moet jouw focus liggen onderweg naar succes.