Drugs soorten

Nederland is ook een populaire nachtapotheek. Nederlanders houden wel van oppeppende middelen – of verdovende. Volgens het CBS heeft een kwart van de Nederlanders wel eens wiet gerookt, heeft bijna acht procent weleens xtc gebruikt en gebruiken 120.000 Nederlanders jaarlijks cocaïne. Misschien ben jij ook wel schuldig aan het feit dat je af en toe met skibalpupillen, een hartslag van mach3000 en klappertandend over een festivalterrein walst door drugs, het kan. En dan sta jij twee dagen later weer honderd kilo deadlifts te knallen in de gym.

Wat is nou het effect van drugsgebruik en jouw sportprestaties?

Cannabis

Het roken van een splif is verboden als topsporter. De enige voordelen die je hier eventueel uithaalt is dat je wat kan ontspannen en een goede nachtrust hebt, die overigens wel essentieel is voor een topsporter. Maar eigenlijk is het roken van wiet totaal niet bevorderend en stagneert het zelfs je sportprestaties. De productiviteit gaat achteruit, de motoriek lijdt eronder en concentreren is helemaal een drama.

Wiet kent eigenlijk vrijwel enkel nadelen als sporter. Het zorgt enkel voor ontspanning, wat het een beetje vreemd maakt dat deze drugs absoluut verboden is bij topsporters. Drank is niet verboden. De drugs die ervoor zorgt dat je ’s ochtends wakker wordt met schaafwonden op je bakkes en een gebroken tand doordat je het asfalt hebt gekust, omdat je graag wilde testen of je fiets nog steeds rechtdoor ging op het moment dat je het stuur 45 graden zou draaien. Werkt niet.

XTC

Door deze harddrugs loop je heerlijk rondjes. Betere rondjes ga je niet lopen. Urenlang. Je verbrandt vast wat calorieën als je achttien uur aan het stampen bent op een festivalterrein, enkel water drinkt en niks eet omdat je het lekker gaan belangrijker vindt dan een veel te dure, gore festivalburger in je mik gooien. Maar of je sportprestaties ervan op vooruit gaan, valt te betwijfelen.

Xtc zorgt er namelijk voor dat je hormoonbalans naar de knoppen gaat. Het zorgt voor een intense toename van het hormoon cortisol a.k.a het stresshormoon en zorgt tevens voor een kleine stijging in testosteron. Je testosteron niveau is twee en een half uur na de inname met 75 procent gestegen. Dan zou je denken: top, want testosteron is een groeihormoon. Hoe meer hoe beter. Maar een kleine kanttekening: je cortisol niveau stijgt met 800 procent. Achthonderd procent. Dat is veel. Dit is een hormoon dat je laag wilt houden wanneer je hard traint. En zoals je leest, zorgt een pilletje er niet echt voor dat de productie van dit hormoon laag blijft. En een verhoogt level van cortisol blijft vier dagen.

effect-drugs-op-sportprestaties-3

Cocaïne

Vroeger, en misschien vandaag de dag nog steeds, werd cocaïne ingezet om beter te presteren tijdens sporten. Maar hedendaags onderzoek toont dat dit niet het geval is en zelfs het tegenovergestelde is waar; door coke presteer je slechter. Ja, dat had niemand ooit verwacht, want je voelt je meestal Daniel Craig in een linnen overhemd met een fedora hoed op, rijdend in een Aston Martin DB10 terwijl Marissa Papen aan je oor sabbelt. Toch is het tegendeel waar. Doordat je jezelf zo goed voelt zie je alles in beter licht, dus ook je prestaties. Kracht, uithouding en eigenlijk de algehele prestatie zakt weg, terwijl jij denkt dat alles helemaal top gaat. Balen man.

GHB

Je raadt het niet, maar GHB is geboren in de gym, nog voordat het de hoofdprijs als rape drug won. Toen in de jaren 80 steroïden voor het eerst werden gecontroleerd, zochten sporters naar alternatieven. En daar was ze, stralend, vertrouwd en zacht als een net opgemaakt bed met gestreken lakens dat nog ruikt naar het wasmiddel van je moeder. GHB brengt je gegarandeerd in een heel diepe slaap – het moment dat je lichaam het groeihormoon aanmaakt – waardoor de aanmaak hiervan dus toeneemt. Niet in extreme maten, maar voor de heren die steroïden als ontbijt hadden en meer uren in de sportschool maakten dan in een dag zitten zorgde G ervoor dat hun slaap super efficiënt en effectief was.

Piepklein bijeffect: GHB verbrandt je lichaam praktisch van binnenuit. Dit komt door het ingrediënt DNP, een gifstof dat in de jaren 30 werd gebruikt in afvalpillen. Logischerwijs zijn deze pillen van de markt gehaald. Het stofje kan namelijk voor explosies zorgen. En van explosies ga je dood.

effect-drugs-op-sportprestaties-4