Budget

Bij het kijken naar wat je uiteindelijk kunt uitgeven aan het huis waar je al die tijd van hebt mogen dromen, moet je wel reëel blijven. Wat zijn je maandelijkse inkomsten, wat zijn de vaste lasten die je al hebt, en welke komen daar na het kopen van je huis nog bij? Hoeveel wil je maximaal gaan lenen? Ga je samenwonen en hebben jullie kinderwensen? Ook iets om rekening mee te houden qua kosten. Rekenhulp Nibud kan jou hier verder mee helpen.

Hypotheek

Hypotheken, de meeste mensen denken er liever niet aan. Moet het dan toch, dan kiezen velen in eerste instantie voor een ‘annuïteitenhypotheek’, omdat dit goedkoper lijkt. Op de lange termijn is een ‘lineaire hypotheek’ echter goedkoper. Bedenk daarom goed wat jij belangrijk vindt. Liever in het begin minder betalen of juist op de langere termijn profiteren? Ook zijn er vaak startershypotheken te vinden.

Rente over de hypotheek

Eén van de grootste struggles is het bepalen van de looptijd van de rente. Hoelang zet je deze vast? Ook al is de huidige rentstand laag, dan nog is het niet slim om je rente meteen voor tientallen jaren vast te zetten. Want hoe groot is nou werkelijk de kans dat jij zo lang in een eerste woning blijft wonen na het kopen? Ga je verhuizen, check dan eerst goed welke voorwaarden er aan het switchen tussen huizen met dezelfde hypotheek verbonden zitten.

Subsidies

Van subsidies worden we blij. Het zal je verrassen, maar als starter bevind je je in een behoorlijk voordelige situatie, juist omdat je minder te besteden hebt. Elk voordeel heb z’n nadeel, zullen we maar zeggen. Zo is er de Nationale Hypotheek Garantie, dat een deel van je hypotheekschuld kan kwijtschelden. Ook kun je een starterslening of koopsubsidie aanvragen. Of verdiep je eens in een zogenaamde koopconstructie, wat inhoudt dat een corporatie woningen met korting aanbiedt. Gemeentes stimuleren de aankoop van een woning stiekem enorm.

Advies

Hulp vragen, dat laten we liever achterwege. Want waarom zouden we? Op eigen houtje alles rond krijgen is echter niet makkelijk. Of het nou gaat om de hulp van een financieel adviseur, makelaar, je ouders of vrienden… Met een beetje hulp ben je vaak iets meer geld kwijt, maar dan weet je wel dat je goed zit voor de komende tijd en kunt gaan besparen zodra je het zelf doorhebt. Wie weet vind jij op die manier je droomhuis, zónder hiervoor de hoofdprijs neer te leggen.

Nog niet zeker of je een huis wil gaan kopen? Helemaal niet gek. We leven in een maatschappij waarin de huidige generatie vaak beslist uiteindelijk toch geen huis of auto te kopen.