“Now he’s gone and joined that stupid club. I told him not to join that stupid club.” klonken de woorden van Kurt Cobain’s moeder nadat de Nirvana frontman op tragische wijze zelfmoord had gepleegd. Kurt Cobain sloot zich in 1994 aan bij de club muzikanten wiens beroemde levens allen op 27 jarige leeftijd waren geëindigd. Enkele van de meest invloedrijke muzikanten, kenmerkend voor een bepaalde tijd gingen hem voor. En van enkele had je mogelijk niet verwacht dat ze slechts 27 jaar oud zijn geworden.

Janis Joplin

“The Queen of Psychedelic Soul” stierf aan een overdosis heroïne, slechts twee weken nadat Jimi Hendrix toetrad tot de “Club”. Joplin werd bekend toen ze samenwerkte met de band Big Brother and the Holding company en behaalde grote hits tijdens haar solo carrière als ‘Me and Bobby McGee, Ball and Chain en Piece of my Heart.

Janis Joplin man man 27 list

Jimi Hendrix

De legendarische gitarist overleed na het nemen van een dodelijke hoeveelheid van pillen en sterke drank op 18 september, 1970. Jimi Hendrix wordt door velen gezien als ‘the greatest instrumentalist in the history of rock music’. De linkshandige gitarist begon op zijn 15e met gitaarspelen en werd een van de meest invloedrijke gitaristen ooit.

In Hendrix nummer ‘If 6 was 9′ van het in 1967 verschenen album Axis: Bold as Love zong hij “I’m the one who’s got to die when it’s time for me to die so let me live my life the way I want to.”

Jimi Hendrix man man 27 club 4

Amy Winehouse

De meest recente toevoeging aan de lijst der grootheden was soul zangeres Amy Winehouse. In 2003 scoorde Amy grote hits als ‘Back to Black, Valerie en Rehab. In haar nummers hoor je dat ze vecht tegen verslavingen. Ze was vaak negatief in het nieuws door haar alcohol en drugs-verslavingen, maar was daarnaast ook de eerste Britse die vijf Grammy’s won. De soul zangeres leed aan Boulimia en overleed in 2011 aan een alcoholvergiftiging.

Amy Winehouse man man 27 list

Jim Morrison

De frontman van de legendarische band The Doors werd lid van de 27-Club in 1971, toen hij dood werd gevonden in een badkuip in zijn appartement in Parijs. Er is nooit een autopsie uitgevoerd en de officiële doodsoorzaak kreeg de stempel ‘hartfalen’. De dood van Mr. Mojo Risin’ leidde tot veel vragen bij fans en nog steeds wordt het graf van de frontman druk bezocht. De muziek van The Doors is typerend voor de sixties.

Jim Morrison man man 27 club

Kurt Cobain

In 1994 schoot de frontman van Nirvana zichzelf dood in zijn Washington State home. Cobain zat in gevecht met zichzelf en gaf dit op 5 april 1994 op. Hij liet zijn vrouw, Courtney Love en dochter Frances Bean, die slechts één jaar oud was achter.

kurt cobain 27 club man man

Brian Jones

De medeoprichter van de legendarische rockband The Rolling Stones werd in 1969 gedwongen om de band te verlaten. En sindsdien ging het bergafwaarts. Brian Jones is verdronken in zijn zwembad. Jones speelde een tal aan instrumenten en was bijzonder intelligent, maar vocht ook tegen alcohol- en drugsverslavingen.

Brian jones 27 club man man

De leden van de 27 club stonden bekend om hun losbandige levensstijl, die veelal gepaard ging met drank- en drugsgebruik, maar belangrijker: ieder lid heeft, ieder op zijn eigen manier, een onmisbare afdruk achtergelaten in de muziekwereld.